top of page
leikkejä_toukokuussa_-16_009.jpg
”Taikasanat: rauha, kiireettömyys, lämpö, rakkaus ja ilo.”

Pedagogiikka

Varhaislapsuuden taikasanoja ovat rauha, kiireettömyys, lämpö, rakkaus ja ilo. Mitä pienempi lapsi on, sitä enemmän hän näitä tarvitsee kehittyäkseen terveeksi ja vahvaksi. Pieni lapsi aistii asioita kokonaisvaltaisesti. Kaikki asiat lapsen ympärillä vaikuttavat hänen kasvuunsa.

 

Paikka, jossa on hyvä kasvaa

 

Alle kouluikäisen lapsen elämää hallitsevat herkät, kehittyvät aistit. Aikuinen voi suojautua ulkomaailmasta tulvivia aistiärsykkeitä vastaan, mutta pieni lapsi ei siihen kykene. Sen vuoksi aikuisen tehtävänä on muodostaa tämä suoja; olemme rakentaneet lapselle sellaisen kasvuympäristön, jossa lapsella on laadullisesti hyvää aistittavaa. Se tarkoittaa esim. lempeitä värejä, luonnonmateriaaleja, kauniita ja eläviä muotoja sekä heleitä ääniä.

Lapsen ympäristössä tulisi lisäksi olla esimerkiksi puita, joihin kiivetä, kiviä, joiden päältä hyppiä ja lankkusilta, jonka päällä voi tasapainoilla ja lumitunneleita, joissa ryömiä. Näihin olemmekin Steinerpäiväkoti Pikku-Otavassa kiinnittäneet huomiota.

 
Leikki vahvistaa

 

Käytämme päiväkodissamme yksinkertaisia ja pelkistettyjä, aidoista luonnonmateriaaleista tehtyjä leikkivälineitä. Leikkivälineet voivat olla myös suoraan luonnosta kerättyjä asioita, kuten kiviä, käpyjä ja simpukoita.

Tällaiset leikkivälineet jättävät tilaa lapsen mielikuvitukselle, kun lapsi voi kuvitella itselleen tarpeellisen leikkiä varten - esimerkiksi simpukka voi toimia nuken ruokakuppina tai vaikka kännykkänä. Näin maailma ja sen lainalaisuudet jäsentyvät ja lapselle kehittyy tärkeä mielikuvituksen kyky, joka toimii myöhemmin pohjana aikuisen ajattelulle ja ongelmanratkaisukyvylle.

Kasvatuksen tulisi antaa lapselle mahdollisuuksia jäljittelyyn. Hänen ympärillään pitäisi olla aikuisia, jotka tekevät erilaisia töitä, sillä oikean työn tunnelma antaa virikkeitä lapsen leikkiin. Steinerpäiväkodissa aikuiset tekevät lasten kanssa kaikenlaisia kodintöitä: ruoanlaittoa, leipomista, siivousta ja pyykinpesua, sekä monenlaisia pihatöitä.

Turvallinen rytmi

 

Seuraa Pikku-Otavan tapahtumia lähemmin blogissa: http://pikku-otava.blogspot.fi

 
Lisätietoa

 

Lisätietoa steinerpedagogiikasta ja steinerpedagogisista yhteisöistä

 

Snellman-korkeakoulu »
Steinerkoulu »

 

Steinerpedagogista varhaiskasvatusta turvallisessa ja innostavassa ympäristössä

bottom of page